vrijdag 11 mei 2012

Een heerlijk dag met ......

schitterend werk en leuke verrassingen.

Margit kwam me om half 9 halen, we hadden meteen de stemming erin, om te gaan genieten van al het moois van de dag. Helaas in Forsa mochten we niet fotograferen, wat jammer was, want daar was schitterend werk te zien.

Nu begin op de weeftentoonstelling, waar dit jaar ook veel wol te zien en te koop was.

Toen ik binnen kwam , stond daar meteen Viola met haar eigen geverfde wol, en O dames wat een mooie kwaliteit, zo heerlijk zacht. (hier is haar web-site) , wou dat ik weer aan het breien kon slaan, misschien komt dat wel weer. Ken Viola al heel lang, zij heeft ook de stoffen winkel in Gnarp, dus als jullie deze kant opkomen, en langs Gnarp rijden, ga daar beslist naar binnen. klik hier maar even dan kan je zien in wat voor een stoffen paradijs je terecht komt.
Dit was een van de creaties van Viola.

 Dit was de tafel van de Brei gilde. Wat ik dan jammer vond dat er maar een tafeltje is, van een meter, daar heel veel dames omheen staan, om de nieuwe technieken te leren, dat je eigenlijk amper ziet waar ze me bezig zijn, dan denk ik! waarom is er geen tafel ergens waar je kan gaan zitten, en dan even op je gemak , even kan kijken hoe ze het doen. Deze dames moeten 4 dagen in gebogen houding staan, en voordoen,
 Wil jullie gewoon even een idee geven, van wat er zoal gebreid word hier en met wat voor soorten wol.
Hier staat Margit met vol bewondering te kijken naar deze mooie truien, en wat een schitterende wol was dit, ben maar snel door gelopen.

                                                                     HAKEN

 Dit materiaal heet Trasan, daar word tegenwoordig ook mee gebreid en gehaakt, ik heb wat materiaal gekocht en een haaknaald wil dat wel eens uitproberen , word vervolgd.
. Web-site (deze winkel bevind zich in Leksand)
ze maken er tassen van, kleding, noem maar op, je kan het niet bedenken of ze doen er wel wat mee.
Er word in Zweden ook veel hand gehaakt, dit is een klein haak naaldje, waar ze dus deze wanten van maken.

 Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het is heel moeilijk, om het goed strak te krijgen.

                                                                 WEVEN
Zo nu gaan we naar het weef gedeelte. nu daar is veel te leren of je het nu groots wilt doen of klein, voor iedereen is er wel wat.
Nu in zoiets ben ik wel geïnteresseerd, band weven. (jammer dat de foto bewogen is, maar hier zat een verhaal achter) namelijk: .Opeen hoorde ik naast me! Bent U een Nederlandse! Ja dus, stond naast me Gryt met haar man , uit Friesland , of ik haar even wou helpen met het vertalen en hoe deze dames het deed en hoe ze het zo mooi straks kon krijgen.  (klik hier) ,  en ga daar eens kijken wat een schitterend dingen maakt Gryt op weef gebied. Misschien herkennen jullie haar wel, ???????
  Nu je kent ons  Nederlanders, je staat meteen te praten of je elkaar al jaren kent, wat was dat even gezellig, meteen adressen uitgewisseld, en wie weet, ze komen vaak in Zweden, komen ze eens langs voor een kopje koffie, nu ze zijn welkom.

Dit is een kleins weefhangertje dat veel weef dames om hebben, en daar kleine linten mee weven, erg leuk lijkt me dat om te doen!! maar door helaas vergeten te kopen! grrrrrrr

Nu laat ik jullie wat dingen zien van de tentoonstelling.Als je deze dingen ziet, dan krijg je we even de kriebels zo van !! zou ik!! aan een nieuwe hobby beginnen!! want het is schitterend allemaal, maar denk niet dat ik het geduld zou hebben, en de kracht.

Dit was een schitterend doopkleed.
Ik sta er echt versteld van, wat voor leuke dingen ze kunnen weven, deze techniek trekt mij wel aan, maar dit zou ik wel leuk vinden om eens uit te proberen!!!

Wat de Zweden ook veel weven, zijn gootsteen doekjes, is alle kleuren en maten vind je ze.
Maar ik vind dat jammer om ze te gebruiken, want gemiddeld kosten ze €10. nu dat ga ik echt niet naast mijn wasbak leggen, ja misschien voor sier.

Dit is werk van  Hemslöjden Gilden die dit jaar, 100 bestaan en overal door het land tentoonstellingen organiseren. klik hier voor hun web-site

 Er werden veel demonstraties gegeven, dus dat was wel leuk.
Deze dame is bezig met trasan, en daar ontstaan dus dit soort matten uit.

Deze vind je wel in elk Zweeds huis, in elke kleur en maar,

deze sprak me wel aan, even net iets anders.
In een ander gebouw, waar de weverij is, zie je veel aantal weefgetouwen staan, met allerlei soort weef werk, helaas was het zo druk, dat je weinig kon fotograferen, maar hier en een indruk.
Hier staat Barbro, die kwamen we ook nog tegen.

 Op elk weefgetouw zag je de draden gespannen, en aan de anderen kant zag je hoe het eruit kwam te zien, nu dames schitterend, maar wat een werk, elke draad moet apart er op gezet worden.

Hier wat weef spoelen en het garen waarmee gewerkt word. En theedoeken die geweven zijn.

                                                                       VILTEN
Zo nu nog even naar de vilt afdeling, en dames dat was even snoepen, gelukkig vertelde Margit me dat deze dame niet zover van ons vandaan woont, dus daar kan ik van de winter eens langsgaan en gaan kijken wat ik eens aan kan schaffen, als ik eens wat Zweeds vilt werk onder handen wil nemenEn als einden laat ik jullie dit zien, vond het wel leuk, dit kwam uit de oude doos.
Van de week laat ik jullie anderen dingen zien , die ik dus gedaan heb, het was een heerlijke dag, ik wens jullie allemaal veel kijkplezier.

Groetjes Joke


27 opmerkingen:

 1. Wow Joke, wat laat je veel prachtige dingen zien. Onderweg naar jou ga ik beslist langs die stoffenzaak. Doe die groene gebakjes dan nog maar even in de koelkast, haha.
  Dat weven zou ik ook wel eens willen uitproberen. Ik denk wel dat het veel energie kost, maar ik vind het prachtig. Dat doopkleed! Ongelooflijk. Heerlijk dat jullie zo genoten hebben. Had je nog voeten over????? Liefs, mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, die kleuren van die wol! Wat jammer datik toch niet tegen wol kan.
  Goed weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allemensen nog an toe, wat een moois allemaal, je zou er hebberig van worden! Kom er nog maar even van bij hoor, bedankt voor de foto's! Mooie dag verder, liefs, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat een mooie dingen laat je zien! Prachtig en ik zie dat draden spannen ook niet zo zitten, maar wat een schitterend resultaat! Geniet maar lekker na, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige kleuren. In het noorden zijn de kleuren altijd zo helder. Zijn de mensen dat ook ? Prachtig om te zien. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige creaties (durf geen dingen te schrijven) laat je zien. Om te watertanden......
  Groetjes Gré

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo leuk en zo zweeds. Je hebt duidelijk een heerlijke dag gehad. Weven is een heerlijke hobby maar het kost veel ruimte en tijd. Als je echter alle draden hebt ingeregen is het allemaal niet zo moeilijk meer.Maar voor je zover bent.
  Je hebt vast weer heel veel inspiratie opgedaan.
  Geniet er van (hier is het ineens volop zomer)
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zooooooo, mooie dingen gezien.
  Inderdaad een winkel met vanalles en nog wat.
  Het geweven kleed dat jij gekocht hebt, is dat om te hangen of om ergens neer te leggen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat interessant allemaal....! Even dacht ik breien en wol in de zomer, maar zoals het weer hier gaat worden, dan kunnen we zelfs wel twee truien over elkaar aan gaan dragen.....! Heel erg leuke blog Joke, dank je wel !
  groetjes en een goed weekend,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kijk mijn ogen uit naar die schitterende materialen en al het moois dat ermee gemaakt wordt. Leuk dat je dat allemaal gezien hebt en ons laat meegenieten.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig Joke, dat was vast genieten voor jou! ik heb genoten van alles wat je liet zien, dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. heerlijk al die foto's. Je hebt het geweldig naar je zin gehad zo te zien en te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie dingen,en leuke materialen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nou zeg dat was me een welbestede dag. Zoveel moois om te handwerken!Het dikke trasan heet hier Zpagetti. het is een restant van de tricotweefsels en erg leuk om te verwerken. Ik ben benieuwd naar jou verwerkingen van wat je kocht daar?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk verslag heb je gemaakt. Dat heb ik dus gemist. Ik ben nog niet helemaal goed op de hoogte van alle evenementen hier, dat blijkt...
  Dat Trasa is trouwens gemaakt van Petflessen. Ik heb het bij Garntjänst zien liggen. Dat is pas recyclen

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo, dat was een welbesteed dagje! Oh, al die wol en al die ideeen. Wat doe ik hier achter m'n laptopje: aan de slag! Mooi weekend. Anny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige wol is dit en wat een mooie kleuren. Lijkt me geweldig om dat allemaal gezien te mogen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een geweldig leuke dingen heb je ons weer laten zien. Dus... wat een leuke dag heb je gehad!
  Dat trasan (of wat er erg op lijkt) heb je in Nederland ook, maar dan heet het Zpaghetti...

  Goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. dankje Joke dat we op deze manier ook mee mochten genieten van al dat prachtigs. schitterende kleuren en mooie werkstukken.
  fijn weekend, Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Eindelijk weer eens een topdag voort jou, maar je zult nu wel gesloopt zijn, rustig aan doen nu, benen op een bankje en lekker nagenieten.

  Groetjes
  Inesx

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wow, wat een prachtige foto's. Die ga ik nog wel een keer bekijken. Bedankt voor het tonen. Groetjes, Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 22. leuke foto's en wat zul je hebben genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat geweldig om zo mee te genieten, wat een mooie dingen allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik zit hier echt te watertanden. Wow..... wat een schitterende kleuren en artikelen komen er in dit log voorbij. Super bedankt dat je dit zo uitgebreid met ons wil delen.......
  Misschien toch een keer met een stel quiltsters bij jou in de buurt een vakantie doorbrengen. Lijkt me super leuk.....

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat zijn ze toch altijd enorm creatief in die Noordelijke landen, als ik die weefgetouwen zie, héérlijk! wat een nostalgie. Bedankt voor de mooie foto,s.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank jullie wel voor jullie bezoekje en voor het achterlaten van een berichtje,en ik wens jullie allemaal een fijne dag toe.

Thank you for your visit
Tack för ditt besök
Merci pour votre visite
Gracias por su visita