zaterdag 8 april 2017

Wie wil mee borduren aan een 100 meter lang wandtapijt over een 750 jaar oud liefdesverhaal:

Een paar weken geleden kreeg ik dit verzoek van Renee:


Bedankt dat je wil delen.

Moest je intussen het toch zien zitten om een tafereel (of deel ervan)
te borduren HEEL GRAAG!

Crewel borduren is heel ontspannend zeggen onze borduursters,
het is "schilderen met de naald"

Helaas kan ik daar niet aan mee werken, ik vind het een te groot project voor mij alleen, en helaas hen ik geen dames in Zweden die hier aan mee zouden willen werken, en het zou inhouden dat ik niets meer voor mijzelf zou kunnen borduren,

 maar misschien zijn er dames in het land, die graag aan dit project mee willen helpen, dus daarom dit artikel, want wat een super project...

De Vlaming Diederic van Assenede schreef 750 jaar geleden een 3.976 rijmende verzen tellend liefdesverhaal : Floris ende Blancefloer. 

 Dit eeuwenoud liefdesverhaal hoort tot de oudste Nederlandstalige literatuur. Dichter Diederic was beroepshalve belastingontvanger bij het graafschap Vlaanderen; hij las en schreef in het Latijn, Frans en Nederlands.   De erfgoedkring HALLEKIN uit het landelijke Oost-Vlaamse dorp Assenede (België) herdenkt  deze 750°verjaardag door o.a. dit liefdesverhaal te borduren middels wol op linnen in 85 aparte verhaalstaferelen. De borduurwerken zijn half weg.

 Ze zijn te zien op de site:http://www.tapijtvanassenede.be/index.html

 onder stand der borduurwerken : reeds een rapport van meer dan 200 blz. met tekeningen en foto’s van het borduurwerk. Een 70-tal dames uit Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen en Frankrijk zijn al meer dan één jaar aan het borduren. 

 Dit van origine Franse liefdesverhaal werd eeuwen geleden ook omgedicht naar de volkstaal in:  Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, Engeland, Spanje, Italië, Griekenland, Tsjechië, Duitsland en in het Jiddish.  

VZW HALLEKIN wil in elk van deze landen minimaal één doek laten borduren, en zoekt borduursters in al deze landen. Het wereldberoemde Franse “Tapijt van Bayeux” bestaat al 940 jaar. VZW HALLEKIN zegt dat hun tapijt ook vele eeuwen zal overleven, en wil er binnen een tweetal jaar een “reizend cultuur-pedagogisch vehikel” van maken voor in alle landen waar dit liefdesverhaal in de volkstaal werd omgedicht. 

 Wie wil mee borduren krijgt ter beschikking : een borduurtafel, een linnen doek met de te borduren tekening erop getekend; wol; een tekening in kleur en veel bijstand via email, etc..; geïnteresseerden : hallekin@telenet.be; tel.: 00 32 (0)93 44 44 44. Deelnemende borduursters komen met naam en foto in het te publiceren boek en met hun naam op het wandtapijt zelf. Einddatum borduurwerk : einde 2018.


Fijn weekeinden allemaal .

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee. Jammergenoeg kan ik daar niet aan meedoen, heb teveel om handen. Maar succes met alles. Groetjes van joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastisch project. Ik heb meer dan een uur op de site gekeken. Ik kom in de verleiding maar het is zo enorm. Laat het eerst maar eens bezinken, twijfel ook of ik wel goed genoeg borduren kan, maar ga de voortgang zeker volgen. Dank voor de tip dus, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een project zeg!! Daar heb je héél veel mensen voor nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Johanna
  Leuk dat je een artikel wijdt aan Floris en de Blancheflor
  Het is een verslaving om er aan te mogen borduren.
  We worden vakkundig begeleid door een gezellig team.
  Regelmatig hebben de thuisborduursters bijeenkomsten in Assenede waar ze gastvrij onthaald worden.
  Alle borduursters zijn super enthousiast over het project.
  Annemieke van der Tol

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een pracht idee maar spijtig geen tijd om mee te doen

  BeantwoordenVerwijderen

Dank jullie wel voor jullie bezoekje en voor het achterlaten van een berichtje,en ik wens jullie allemaal een fijne dag toe.

Thank you for your visit
Tack för ditt besök
Merci pour votre visite
Gracias por su visita