maandag 29 juni 2015

Gaan jullie mee, de auto staat voor en stap maar in......

 3 dagen opstap geweest, op de mooiste plekjes, en weer een stukje rijker in historie over Zweden. Doe op het moment alles alleen, want bij de Zweden ben je op het moment niet welkom, allemaal te druk met de kinderen en kleinkinderen, maar vind het eigenlijk helemaal niet erg, want je hoeft met niemand rekening te houden, en je kan doen wat je wilt.

Het begon op Vrijdag de 26ste, op weg naar Ocklebo markt, waar Monica mijn vriendin stond met een stal, met haar werk,hoefde haar niet te helpen, want het was nog niet erg druk, dus heerlijk over de markt gezwalkt

en even bij Gunn naar binnen , die haar nieuwe pandje heeft geopend, met wol.
Toen op weg naar Lingbo.

 Daar is een schitterende hembygdegården , een klein museumpje, er is een loppis, een verkoop van handwerk, en een koffieshop, dus daar heb ik een paar uurtjes doorgebracht.


Als je zo door deze huizen dwaald, ga je echt terug in de tijd, je blijft je verwonderen, hoeveel er bewaard is gebleven.
Deze kast stond vol me speelgoed en nik-naks dat iemand verzameld had, je kwam ogen tekort.

Overal gaan nu ook de winkeltjes open, met handwerk verkoop van de lokale bevolking, maar wat me opvalt, dat in elke van deze winkeltjes, waar ook, het handwerk allemaal hetzelfde is. Maar het is inspirerend,


 Voldaan kwam ik vrijdag thuis.

Zaterdag , eerst naar Segersta, waar de millennium loppis was, en even weer de kerk bezocht,
Segersta kyrka en brug waar de loppis is.
Dit is Lena een kennisje van me,
en toen even naar de kerk,
En ook hier was er weer verkoop van handwerk .
Zo we gaan swiffie ophalen, de kant op van Hällbo..........maar eerst even stoppen bij deze loppis..weer zo een paradijs, waar je van alles kunt vinden,
van meubels tot textiel
want denken jullie van dit Gutterman kastje.(nee heb het laten staan, wamt je kan deze klosjes niet meer kopen)

Ik neem altijd de tussen door weggetjes, je komt dan haast geen verkeer tegen.maar wel mooie plekjes, waar je dan een half uurtje even gaat zitten en genieten van het uitzicht en de rust.
Zo daar gaan we weer, naar Hällbo.
kerk in Hällbo
Had op het internet gelezen, dat er die dag een veiling was!  Wat ze namelijk hier doen, als er iemand is overleden, dan veilt de familie, openbaar , er word iemand voor ingehuurd) vanuit het huis, de meubels, het is echt enig om te zien, hoe dat gaat,ze komen allemaal gepakt en gezakt met stoeltjes en picknick manden, en zo brengen ze de dag door. Er word ook voor die dag, een hot-dog wagen ingehuurd, zodat er nog gegeten kan worden buiten de deur (grinnik)


Nadat ik hier was geweest, ben ik nog vele loppisar tegen gekomen, en zo de dag doorgebracht. Meestal waar deze loppisar worden gehouden, zijn schitterende oude schuren of gebouwen.
In deze 2 dagen zag ik overal corvett auto´s! en dacht waar zullen die nu heen gaan! nu ik kwam in Alfta aan, en kreeg het antwoord.........

Nog even een bezoekje aan Alfta kyrka


en een route gedaan langs de hembygdegårdens.

Alleen zal ik deze nooit meer bezoeken, want ze behoren nu tot de groep van UNESCO, en overal moet je nu entree betalen, wat tussen de €10 en €25 ligt. De meeste heb ik al bezocht, maar vind het wel jammer , want vroeger kon je gewoon binnen stappen, en dan betaalde je bv €2 , en dan kon jezelf op je gemak overal rond kijken, nu krijg je een rondleiding, maar die Zweden zijn zo lang van stof, dat je afdwaalt, en dan na en half uurtje, heb ik het wel bekeken.

En nu naar zondag. Eerst naar Järsvö daar was een veiling, in Stenegården
ook hier had iedereen zijn stoeltjes al neer gezet.............

er lag weer het meest mooi handwerk, maar ben dus ook maar na een uurtje snel weggegaan, in geval dat ik begon te bieden , nee dus, niets gekocht....

En ja dan moet je voor het inwendige mens zorgen,  denk ga naar Lill-Babs, daar kan je heerlijk zitten en genieten van het uitzicht, en toen ik kwam aanrijden, stonden daar allemaal Jaguars.
Vind dit toch wel mooiere auto´s dan die Amerikaanse.

 Op naar Undersvik,was daar al eens eerder geweest, maar had nooit de kans gehad om de kerk te fotograferen, dus eerst daar naartoe gegaan.


 en daarna naar  de hembygdegården , deze was  open vandaag, dat is maar eenmaal per jaar, dus moest daar gebruik van maken.
Ook hier weer een schat van oud textiel en........

en nog veel meer, daar ga ga ik eerdaags op mijn Zweedse web-site uitgebreid over schrijven, maar wil jullie nu even een indruk geven, wat er zoal is te zien.

Dit is behang, wat gespannen word op jutte achtergrond, de details zijn schitterend.

Toen ik op weg eruit was, kwam ik mijn vriendin Margreta tegen , maar we hadden elkaar al heel lang niet gezien, wat normaal is hier in Zweden, dus eerst even samen koffie gedronken en genoten van dit uitzicht.
en toen ben ik mee naar haar stugan gereden, en daar nog even een gezellig uurtje doorgebracht . Als het woensdag mooi weer is, dan zet ik Angus af bij Gunnar haar man, en ik ga naar Vallbo, waar Margreta werkt, in een hembygdgården.

Zo tot dan ga ik rust nemen, en Swiffie ook, want we zagen gisteren dat er 6000km op de klok staat! Het probleem hier in Zweden is, dat de afstanden zo groot zijn, dat als je wat ziet dat 200 -300km een dag niets is!

Maar we nemen de tijd, stoppen veel, en geniet van alles wat ik zie!

Fijne zomer allemaal liefs Joke

21 opmerkingen:

 1. Leuk hoor om al die mooie dingen (handwerken en zo) te zien.Ik heb er weer van genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat woon je in een prachtig mooi land! Dankjewel voor de binnen- en buitenkijkjes!
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Genieten Joke, en niet alleen jij, wij ook op deze manier. Dank je wel! Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jee zeg, wat veel gezien. Krijg er weer helemaal zin in om ook te gaan :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Joke,
  Wat laat je ongelooflijk veel moois zien om van te genieten.
  Heerlijk dat je nu je eigen auto hebt he?
  Ik wens je een heerlijke zomer toe en hoop je gauw weer te zien, misschien in Den Bosch?
  liefs
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemensen Joke, je hebt weer heel wat kilometers gemaakt. Prachtige dingen ehb je gezien. Die naaimachine en dat poppenhuis dat zijn wel mijn favorieten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is nog eens een vakantie in eigen land, wat heb jij veel gezien en leuk dat jij ons met je mooie foto's laat meegenieten. Een fijne zomer gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt weer heel wat kunnen ondenemen en ons fijn mee laten genieten, het is hier nu ook echt zomer komende dageneen hitte golf.
  Geniet maar van Swiffie ik doe het van mijn "koekblik". Heerlijk is het om te kunnen gaan en staan waar je wilt.Die grote afstanden hebben wij ook gehad in Canada, is daar voor hun heel gewoon. 2 uur rijden om een avondje uit te gaan is heel gewoon.
  En al je dan zegt dat wij met 2 uur het land uit zijn staan ze raar te kijken. Ik ben ongeveer in 2 uur bij mijn zus in Duitsland. Geniet er nog maar van zo lang het kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat 'n SCHITTERENDE "kiekjes".. écht genieten!! 'n fijne zomer toegewenst, groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje wat laat je ons veel zien, geweldig mooie dingen zie ik. Als je in de buurt woonde ging altijd met je mee, overal naar toe. Maar helaas doen we het maar op deze manier!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow Joke, jij hebt al heel wat gezien en langs de weg gescheerd. Wat een genot dat je er nu zelf op uit kunt en wij zo mee kunnen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je weer een mooie tour gemaakt. Leuk om zo mee te mogen rijden

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje! Het duizelt je gewoon van alle moois. Wat een rijkdom aan handwerk hebben jullie! Komt dat door de lange winters?
  In elk geval schitterend om te zien, ook de oude kerkjes zijn prachtig. Wat grappig dat de klokkentorens erlangs staan.
  Je hebt weer geweldige dagen gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijke tochtjes Joke, dank je wel dat we met jou en Swiffie meemochten........
  Je hebt vast weer inspiratie voor je mooie borduurlappen opgedaan.... zag al prachtige lappen op de foto's voorbijkomen.....
  Groetjes voor jou en Angus,
  Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oooohhh waaauw, de foto's spreken weer voor zich.
  Je hebt weer heel veel moois gezien.
  Lekker genieten en die Swiffie is super.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Joke. Het is prachtig allemaal. Ik viel meteen voor het poppenhuisje. Ik zou helemaal versleten zijn om dat allemaal te bekijken. Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Erg leuk om even met je mee op reis te zijn geweest. De bröd och korv smaakte goed :) Liefs uit Hoogvliet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo...dat was ook een kleine vakantie voor mij....geweldig mooi dat je dit allemaal laat zien. Bedankt Joke !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat geweldig allemaal! Dat was even genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk even Zweden kijken op jou prachtige foto's. Genieten hoor. Groetjes Tiny

  BeantwoordenVerwijderen

Dank jullie wel voor jullie bezoekje en voor het achterlaten van een berichtje,en ik wens jullie allemaal een fijne dag toe.

Thank you for your visit
Tack för ditt besök
Merci pour votre visite
Gracias por su visita