woensdag 2 juli 2014

Word niet ziek in Zweden tijdens de zomermaanden!

Nu daar kunnen Angus en ik wel over mee praten............. mijn huisarts is 6 weken op vakantie, en Angus kreeg te horen dat de operatie , pas over 4 maanden kan gebeuren / of nog langer, want er zijn maar 3 artsen die het kunnen doen........... Normaal heb je een garantie van 90 dagen, maar helaas met de zomer er tussen, kan dat dus meer dan 6 maanden worden en of langer......

Maar van de week kreeg ik deze web-site  De Nieuwe Zweed,door gestuurd,   (van Gon, die ook in Zweden woont) , waar dit artikel in stond;


De zorg in Zweden kampt met een groot gebrek aan personeel. Deze zomer wordt het nog erger. In vrijwel het hele land zal er een ernstig tekort zijn aan verplegers en vroedvrouwen. Ook de eerste hulp wordt hard getroffen door het personeelsgebrek.
Vakantie is heilig in Zweden. En natuurlijk is het ook ieders recht om van vrije dagen te genieten. Vårdförbundet, de vakbond voor werknemers in de zorgsector, beklemtoont dat ook, maar is tevens ongerust over de kwaliteit van de zorg.

Werkomgeving verslechtert

 

“We zijn zeer bezorgd over onze leden deze zomer. Ze hebben rust nodig en herstel. Rapporten tonen aan dat de psychosociale werkomgeving voor onze beroepen ernstig is verslechterd en dat onze leden vaker ziek worden. Maar we zijn ook zeer bezorgd over de veiligheid van de patiënt”, zegt Sineva Ribeiro, voorzitter van de vakbond.
In 18 van de 21 districten waarin de bond actief is, zal er deze zomer een nog ernstiger tekort zijn aan verplegend personeel dan gewoonlijk.
Er wordt naar verluidt wel hard gewerkt om het probleem op te vangen door tijdelijk personeel in te huren, maar dat blijkt erg moeilijk. Op sommige plaatsen sluiten ziekenhuizen tijdelijk bepaalde afdelingen en beperken huisartsenpraktijken hun openingstijden.

“Ga elders bevallen”

 

In Zweden wordt een deel van de zorg provinciaal geregeld en een ander deel gemeentelijk. Volgens de vakbond zijn de problemen in de 290 gemeenten niet beter dan in de provinciaal gerunde ziekenhuizen. Wachttijden voor een behandeling, nu al vaak lang, zullen alleen maar langer zijn deze zomer.
Iets wat nooit kan worden uitgesteld is een bevalling. De problemen op de kraamafdelingen zullen echter niet minder zijn. Integendeel. Nu al adviseert het academisch ziekenhuis in Uppsala op zijn website vrouwen bij wie de zwangerschap tot dusver normaal is verlopen om elders hulp te zoeken. Alleen wie niet de mogelijkheid heeft om ergens anders te bevallen is welkom in Uppsala.

Gewoon doorwerken?

 

Moet het personeel dan niet gewoon doorwerken? Nee, vindt Sineva Ribeiro. “Als onze leden moeten werken terwijl ze vermoeid en gestresst zijn, neemt het risico op fouten bij de behandeling toe. Dat kan hun bevoegdheden in gevaar brengen. Wat ik vaak hoor is dat wij die er zijn om zieken te verzorgen, zelf ziek worden.”
De gezondheidszorg in Zweden staat al jaren onder druk. Voor een belangrijk deel komt dit door personeelstekort. Het gebrek wordt volgens prognoses alleen maar groter. Onlangs werd bekend dat er binnen tien jaar 225.000 nieuwe medewerkers nodig zijn vanwege het grote aantal mensen dat met pensioen gaat.


Dames ik doe het wat rustig aan op het moment, helaas is de zomer ver te zoeken, veel regen, maar is er een dagje zon, dan probeer ik erop uit te gaan.

Helaas zal het dit jaar zonder Margit gaan, die heeft haar arm gebroken, en kan geen auto rijden, en ze heeft het erg druk met haar kinderen en kleinkinderen..................................

en omdat als je ergens naar toe wil je een auto moet hebben, zal dit jaar veel voor me gesloten blijven, ook omdat de treinen en bussen minder rijden, en als je ergens naar toe wil, dat je zo lang onderweg bent, dat je daar een hotel moet gaan zoeken, omdat er dan geen vervoer meer terug is......

Groetjes Joke en allemaal een hele fijne zomer....

15 opmerkingen:

 1. Nou sterkte dan maar.... en idd niet acuut ziek worden of moeten bevallen....(misschien zou je in het laatste geval beter even op vakantie kunnen gaan in een ander land...!!)
  Geniet ondertussen maar wel van elk dagje zon!
  Liefs uit Nederland, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof dat dat verhaal aardig lijkt op de situatie hier. Ik weet niet helemaal hoe het zit.
  Hier zitten veel zweedse mensen in de zorg.
  Jullie veel sterkte toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wens je heel veel sterkte in deze zweedse vakantieperiode.
  Overigens is de zorg overal een probleem aan het worden. We zien het hier ook. Op het dorp is gelukkig nog veel burenhulp maar als het van buitenaf moet komen....
  Geniet van de zon en je fijne tuin.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ellende. Nou in Nederland zitten we eerdaags opgescheept met de participatiesamenleving! Gemeenten worden verantwoordelijk voor O.a. Jeugdzorg en thuiszorg. Bejaardenhuizen sluiten. Ik hoorde van iemand die vanuit het Westland naar Dordrecht moest... Het is hier dus ook niet alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoop dat Angus het nog even kan "volhouden" zo zonder medische hulp.Wat een toestand in een gecultiveerd land....dat verwacht je toch niet....?
  Probeer nog wel van de zomer te genieten Joke, je zult het nodig hebben....!
  Liefs, Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja wat moet je daar nu op zeggen, het is gewoon niet normaal, kijk dat er een wachttijd is goed.....maar omdat er vakantie in valt 4 maanden wachten is toch voor de zotte. Maar hier begint het ook hoor, je moet als je naar het ziekenhuis moet daar heen waar je ziekenfonds een contrakt mee heeft, of dat nu 50 km. verder op is zal ze een zorg zijn. Lang leve de welvaart......
  Geniet van de zon als hijer is en doen jullie het rustig aan. Jammer dat je niet zoveel weg kunt, we missen de bezoekjes aan de loppis dit jaar, maar er zijn ergere dingen. Eerst beide maar weer gezond worden. Groetjes en dikke knuffel Tiny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He Joke, wat een nare berichten. Kunnen jullie niet gewoon lekker naar Nederland komen. Ik vind het hier allemaal nog wel meevallen hoor……..
  Heel veel sterkte en hou je taai!!!!

  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Poeh...dat is niet niks, sterkte met alle sores. En ook voor Angus.

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ongelofelijk !

  Jullie kunnen beter ergens 6 weken gaan overwinteren en daar dan artsen bezoeken !

  Jammer dat Marit met een gebroken arm zit.

  Sterkte , grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sjonge wat een verhaal weer zeg. Het zit ook niet mee he. Veel sterkte en geniet zover je dat kunt van elk stukje mooi weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hmm... misschien moet ik me dan toch wat laten bijscholen... nee, grapje. Sterkte met alles jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn broer en schoonzusje werken allebei in de zorg in Zweden en werkweken van 60 uur zijn voor hun heel normaal, dus ik snap dat hun vakantie heilig is, ze moeten wel om weer op adem te komen, maar het is wel bar dat het zover is gekomen in dat mooie land!
  Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vreemde situaties! Dacht dat Zweden toch een land was met goede medische zorg. Valt af en toe dus tegen. Als of in de zomer minder ziek zouden zijn!Sterkte Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als wij in Belgie een paar maanden moeten wachten voor een afspraak of operatie zijn we al aan het grommen maar jullie moeten zo veel langer wachten .Als ik je verhalen hoor is het arm zalig gesteld in de medische zorg bij jullie dan zijn wij hier nog heel goed.Heel veel moed Joke voor u en je man groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen

Dank jullie wel voor jullie bezoekje en voor het achterlaten van een berichtje,en ik wens jullie allemaal een fijne dag toe.

Thank you for your visit
Tack för ditt besök
Merci pour votre visite
Gracias por su visita