donderdag 7 februari 2013

GiuseppeVerdi 100 jaar (1813-1901)

en dit cadeau kreeg ik van de week van Angus. Alle opera´s van Verdi,in totaal 30 DVD´s. Het is een schitterend boekwerk, elke opera word eerst op de Dvd uitgelegd, en er zit een dik boek bij, zodat je het nog even na kan lezen. Nu dat worden veel plezierige avonden, samen met Angus.

Wie was Verdi:

VERDI, GIUSEPPE (1813-1901): HONDERD JAAR NA ZIJN DOOD ONVERMINDERD GROOT

 Giuseppe Fortunio Francesco Verdi stierf in de vroege morgenuren van 27 januari 1901, dus ligt het eeuwfeest van zijn dood inmiddels alweer achter ons. Het was in zoverre een moeilijk te vieren eeuwfeest omdat hij niet uit de vergetelheid hoefde te worden gered. Net als bijvoorbeeld Goethe en Shakespeare in de literatuur, Leonardo en Rembrandt in de beeldende kunst en Bach, Mozart en Beethoven voor hem in de muziekwereld is hij nooit “weggeweest”.

Verdi was misschien wel de veelzijdigste, de meest humane, de meest aardgebonden en duizendpootachtige operacomponist aller tijden die liefst 26 van deze werken op zijn naam bracht. Zelfs grote Verdi liefhebbers kennen hoogstens de helft van deze werken en zijn grote status ontleent de componist aan zijn late werk.


Allereerst een korte biografie


Verdi werd 10 oktober 1813 geboren in het kleine dorpje Le Roncole bij Busseto in Parma (dat destijds onder soevereiniteit van Napoleon stond) en meteen de volgende dag gedoopt. Hij stamde uit een sinds 200 jaar in dat dorp levende familie van boeren en kleinhandelaren; zijn vader was eigenaar van een bescheiden winkel. Niettegenstaande de grote armoede waarin het gezin verkeerde, kocht vader Verdi een spinet voor zijn zoon en liet hij zijn kennelijk naar muziek hongerende zoon muziekonderwijs volgen; op zijn negende bespeelde hij al het plaatselijke kerkorgel.

Verdi wat twaalf toen hij leerling werd van Ferdinando Provesi, de toen 55-jarige koorleider en organist van de San Bartolomeo kerk in Busseto. Hij bleef daar gedurende vier jaar en leerde er de grondslagen van het vak als kopiist, orkestrator en continuo speler. Op zijn 16e werd hij als een volwaardig musicus beschouwd. 

Na zijn schoolperiode in Busseto ging Verdi op kosten van zijn plaatsgenoot de koopman Antonio Barezzi naar Milaan, waar hij zijn eerste grote teleurstelling beleefde: op basis van zijn prestaties tot dan toe werd hij niet tot het conservatorium toegelaten. Wel werd hij van 1832 tot 1834 door kapelmeester Vincenze Lavigna verder opgeleid in contrapunt en literatuurstudie van werken uit de late barok en de klassieke periode. In 1836 werd de jonge Verdi Maestro di musica in Busseto. Dat werd een tamelijk teleurstellende ervaring. Dat eerste baantje als organist en dirigent in Busseto bezorgde hem de nodige vijanden. Nadat hij was getrouwd met Barezzi’s dochter en een mislukte operapoging had ondernomen met Rocester toog hij in februari 1839 terug naar Milaan

Zijn eerste opera’s Oberto – een bewerking van Rocester - uit 1839 en Un giorno di regno, zijn eerste opera buffo uit 1840 hadden geen succes. Bovendien sloeg het noodlot toe. In datzelfde 1840 overleden kort na elkaar zijn jonge echtgenote Margherita Barezzi en zijn beide zoontjes.

Verdi had als operacomponist wel het voordeel dat zijn werken meteen op het meest prestigieuze toneel in de Scala werden opgevoerd. Zijn landgenoten Rossini, Donizetti en Bellini hadden altijd met minder beroemde operahuizen genoegen moeten nemen. De positieve ontvangst van Oberto was aanleiding genoeg voor de impresario van La Scala, Bartolomeo Merelli, om drie nieuwe opera’s bij Verdi te bestellen.


20 opmerkingen:

 1. Dat is nog eens een mooi cadeau. Ik wens jullie heel veel luisterplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw Joke,zie het voor me: jij bordurend en ondertussen luisteren naar Verdi. Wat een fantastisch cadeau. Daar komen jullie de rest van de winter wel mee door.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een rijkdom! Verdi is ook mijn lievelingscomponist. Zijn muziek ontroert me telkens weer. We hebben al heel wat opera's live gezien van hem, maar nog lang niet alles. Dus... Jij kunt er mooi de winter mee door!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super mooi kado van Angus, hier kan je lang van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi en lief kado,samen
  met een goed glas wijn luisteren naar prachtige muziek
  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig cadeau. Veel luisterplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijk cadeau. Op deze manier leer je de opera's begrijpen en geniet je intussen van de prachtige muziek. Angus verwent jou (en hemzelf natuurlijk ook) maar wat graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi cadeau, heerlijk genieten van deze mooie muziek

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig cadeau van Angus, wat moet hij toch veel van je houden.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat wordt echt genieten voor jullie.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Genieten op lange donkere avonden van schitterende muziek, wat wil je nog meer! Prachtig cadeau!
  Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jij bent voorlopig zoet!
  Tineke
  bollies53.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mammamia wat een enorm cadeau!! En je was niet eens jarig!! Angus heeft nu geen tijd meer om te trainen hoor, haha. Zonder gekheid Joke, wat een schitterend bezit. En nu maar heerlijk genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bofkont!!
  en zo hoort het ook, af en toe lekker verwent worden, geniet ervan.

  gr
  ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hallo Joke, wat leuk die opera's. Verdi heeft ook mooi koorwerk.Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi. Veel lees en luister plezier.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank jullie wel voor jullie bezoekje en voor het achterlaten van een berichtje,en ik wens jullie allemaal een fijne dag toe.

Thank you for your visit
Tack för ditt besök
Merci pour votre visite
Gracias por su visita